Det skjer

Om lokale skihoppere på museet

17. september 2019 kl: 19:00
Ringerikes Museum, Svenskestua


Ringerike har stolte skitradisjoner, og på Ringerikes Museum tirsdag kveld skal det handle om lokale skihoppere. Museets venneforening setter fokus på den sterke posisjonen som skihoppere herfra hadde, både på landsbasis og internasjonalt, ikke minst i etterkrigstida og tiårene etter krigen.
Gudmund Bakke er foredragsholder. I lokalavisa for en mannsalder siden skrev han en serie om lokale «storfugler» som hadde hoppet lenger enn 100 meter. Allerede den gang (1990) var det et titall, og siden har Anders Jacobsen hoppet 236,5 meter, og endog ei jente (Silje Opseth fra Hole) 130 meter.
Linjene trekkes helt tilbake til soknedølen Elling Bekken, som vant det første skirennet vi kjenner på Ringerike, på Veme i 1865. Vi får høre om stilhopperen Reidar Andersen, Hønefoss-gutten som fikk 20 i stil i Holmenkollen, om Alfredsen-brødrene Jack og Werner, Asbjørn Osnes og hans 108,5 meter i Vikersund i 1958, Svenn Andersen, Rolf Juvet, Birger Jørgensen, og mange flere, som ikke nådde SÅ langt.
I tillegg får vi historien om lokale skibakker, og om illegale skirenn på Ringerike under krigen. Visste dere forresten at et hopprenn på St. Hanshaugen i Hønefoss 17. mai 1959 samlet hele 3000 tilskuere?