Kunsten å koke latte på primus - en del av samtalerekken "Fluktens mange veier"

Tidspunkt: 21. november 2023 kl: 18:00
Sted: Hole bibliotek

I Norge er det fremdeles en del spenninger mellom bygd og by, det snakkes nedsettende om både cafelattefolk og bondetamper. Helt siden forrige århundre har flukten fra bygda mot byen vært jevn og stor, og hjerneflukten et stort problem i mange rurale områder. I den siste tiden ser vi likevel en ny trend. ”Småbruk” er et av de mest brukte søkeordene på Finn, det er trendy å dyrke selv og nettmagasinet Harvest, som skrives og leses av urbane hipstere promoterer både landlig og easy living.

Da Nils Wærstad var ung her i Ringerikstraktene, var det helt sikkert mange som lurte på hvor i verden han ville ta veien; bygda kjentes nok ofte trang. Som programskaper og leder for div programmer på TV har han da også besøkt de utroligste steder, men sitt hjem har han nå i landlige omgivelser i Hole.

Denne kvelden skal han snakke med Marit Karlsen. I ”sitt tidligere liv” var hun musikkjournalist i NRK, platedirektør med eget label og kjent for å slenge med leppa mot makteliten i norsk musikkliv. I 2017 flyttet hun ut på til en sliten hytte uten vann og strøm uten å ha tatt i en hammer. Der bor hun fremdeles, med villmarken som nærmeste nabo.
Hvilken vei samtalen tar er ikke godt å si, men kanskje vil de sammen definere hvor grensene mellom romantisering av livet på landet og den harde virkeligheten i mer eller mindre sjølvberging går? Blir man automatisk ”caffelatte-folk” av å flytte til Oslo? Og er by eller land best?Når man hører ordet flukt forbinder man det kanskje først og fremst med flyktninger som flykter fra krig eller uro. Men det er så mange årsaker til å flykte og så mange måter å flykte på. Folk flykter fra hverdag, fra konvensjoner, fra andre og fra seg selv. Noen i større grad, andre i mindre, men gjenkjennelsen i andre menneskers liv og virke er ofte stor.
Dette ville vi ta for oss og belyse da Fritt Ord lyste ut midler til formidling i 2023, denne gang under tema ”Fortellinger om flukt”. Vi søkte og fikk innvilget støtte til vårt prosjekt som består av tre samtaler om temaet flukt, sett fra forskjellige sider, med forskjellige mennesker.
De tre samtalene vil finne sted tre tirsdager på rad med start 7. november. Alle er gratis og åpne for alle. Vi samarbeider med Sundvolden hotell, og noen av samtalene vil flyttes dit avhengig av pågang. De er altså gratis og du kan bestille billetter her:
https://holebibliotek.no/#/events/44a73cc1-8517-4eb1-9437-ef2378b5f171

Du kan også vise interesse ved å klikke skal på det enkelte arrangement her på Facebook. De ligger ute alle tre og der finner du også mer informasjon om de forskjellige kveldene. Inviter gjerne venner til å bli med.
Vi ser frem til spennende kvelder i november!
Velkommen!

 Tilbake  Det skjer - Forsiden