Det skjer

Maleriutstilling Käthe Øien

20. mai 2021 kl: 13:00
Fengselet , Storgata 9

"Partem in Memoriam" - salgsutstilling. Prosjektet er basert på inspirasjon fra tiden sammen med min lærer, avdøde Jakob Schmidt. Det jeg lærte gjennom flere års veiledning og diskusjoner har ligget latent i alle prosjekter jeg har arbeidet med siden han døde. Han var en lærer som evnet å gå inn i mitt utrykk og veilede derfra uten å blande inn sin egen maleriske prosess.
Han sa alltid: husk det er kun du som har dine bilder i ditt hode, og det er de bildene du skal arbeide med. Hold deg for god til å følge trender i tiden, gå din egen vei. Det viktigste er selve arbeidsprosessen.
For meg er det ofte tilfeldigheter hva som leder inn i en ny arbeidsprosess, denne gangen var det en av mine mange kunstbøker som stod ganske bortgjemt i en av bokhyllene på atelieret. Jeg skulle rydde plass til en bok om den store billedhuggeren Mona Saudi, jeg var så heldig å treffe henne privat når jeg var i Beirut nylig. Boken om Ben Nicholson, hvor også en gammel utgave av UKS bladet, med et lengre intervju med Jakob falt ut av hyllen. Jeg leste intervjuet med Jakob og bladde i boken om Nicholson. Minnene om samtaler om Kazimir Malevich, Ben Nicholson, Paul Klee, Joan Miró, Gunnar S. Gundersen og Jakobs egne arbeidet kom sterkt tilbake.
Nå er det snart 30 år siden Jakob døde, jeg har nå valgt bevisst å gå inn i denne billedverden for å forske mer på denne måten å male på. Det blir også en hyllest til en eksellent lærer og god venn som Jakob ble for meg gjennom mange år, samt til kunstnere som velger sine egne veier.